4 Nisan 2016 Pazartesi

Fitness adına Herşey.

Fitness kelime anlamı olarak "Sağlıklı ve formda olmak"dır. Bir çok egzersize dayalı bir spordur. 

Diğer bütün sporlardan farklı olarak temelde kasların tek tek aletli ya da aletsiz çalıştırılmasıyla sıkılaştırılması ve güçlendirilmesi amaçlanır. Esasen bütün sporların temelidir. Çünkü her spor dalında vücutta ağırlıklı kullanılan kas grupları vardır. Bu kas gruplarına kondisyon kazandırılması için fitness egzersizlerine başvurulur.

Fitness yapan bir insanda bir standart belirlenmez. Fitness diyince akla Body gelebilir. Ama Teoride tamamen birbirinden farklıdır.Her yaşta İnsan bu Sporu yapabilir hatta şöyle diyebiliriz bu Sporu bir Yaşam biçimi haline Getirmek en önemli olgudur. Kaldıki çoğu insan tam tersini yapmaktadır. Örnek vermek gerkirse yaza doğru çok insan Spor salonlarının yolunu tutmaktadır Peki Neden!. Amaç belli sıkılaşmak veya zayıflamak eğer kilolu ise sizin o 3 ay veya 6 ayda yapıcağınız Spor size bir şey kazandırmaz.

Bu Sporun farklarına değinelim şimdide. Bu sporun vücut geliştirmeden iki farkı bulunur: Öncelikle gelişmek için değil sağlık için yapılır. Ayrıca bir fitness antrenmanında kardiyovasküler çalışma (koşmak, pedal çevirmek gibi sizi nefes nefese bırakacak, kalori harcatan ve zindelik sağlayıcı egzersizler) ağırlık çalışması ile birlikte yapılır. Bu nedenle kaslar fazla büyümez, sadece sıkılaşır ve estetik bir görünüm alır.

Fitness Programlarının Kişi Üzerindeki Etkileri
-Fazla kilolardan arınmak
-Estetik bir görünüşe sahip olmak
-Stresten arınmak
-Eğlenmek
-Esnekliği ve çevikliği artırmak
-Güç ve dayanaklılığı artırmak
-Kasları şekillendirmek ve geliştirmek
-Testesteron, ostreojen ve endorfin gibi hormonların salgılanmasına yardımcı olarak kişinin kendini psikolojik olarak daha zihinde hissetmesini sağlamak
-Metabolizma hızını artırmak
-Uykuyu düzenini sağlamak
-Kalp ve damar sistemini güçlendirmek gibi kişide olumlu etkiler yaratır.

Uzun dönemli fitness programları uğraşanların kanser ve kalp krizine yakalanma riski düşüktür.

Fitness Programına Yeni Başlayanların Dikkat Etmesi Gerekenler:
Yeni başlayanlarda adaptasyon programı denen temel çalışmalar vardır. Bunların dışına çıkılmamalı vücuda fazla yüklenilmemelidir. Fazla yüklenip erken verim alma düşüncesi kişi vücudunda sakatlık ve sorunlara yol açabilir. Düşük şiddette çalışmalar yapılmalı egzersizin şiddeti kademeli olarak artırılmalı sabırlı davranılmalıdır.

Kırmızı ve beyaz kaslar & Vücut üzerinde etkileri 

Kas büyümesi ağırlıklı olarak hızlı kasılan beyaz kaslarda gerçekleşir. Hızlı kasılan beyaz kas fibrilleri yoğun kuvvet çalışmalarında uyarılırlar. Yavaş kasılan kırmızı kas fibrilleri ise düşük tempolu aerobik çalışmalarda daha çok uyarılır. Ağırlık kaldırma aletlerinde yüksek tekrarlı çalışmalar yapmak daha çok kırmızı lifleri çalıştırmaktadır. Bu nedenle beyaz kas fibrillerinizi harekete geçirebileceğiniz şekilde, yani düşük tekrar sayıları ve maksimum güç ile kaldırış yapmanın hacmi arttırıcı yönde etkisi olacaktır. Genetic yapıya bağlı olarak beyaz kas fibrillerinin yoğunluğu kişinin ulaşabileceği maksimum kas büyüklüğünün sınırlarını da belirleyebilir. Ancak buna bakarak, umutsuzluğa kapılmak ve kas çalışmaktan vazgeçmek doğru değildir. Her insan kaslarını gözle görünür derecede geliştirerek şekillendirebilir. 

Yediklerinizi değiştiriniz:
Daha çok, meyve, sebze, tavuk eti, pirinç, patates yemeniz daha uygun olur. l gr.yağ = 9 kaloridir, l gr. karbonhidrat ya da protein = 4 kaloridir. Bazı yiyecekler için yapılan "% 95 YAĞSIZ" sloganı sizi şaşırtmasın, kalorinin ne kadarının yağdan geldiğine dikkat ediniz. 120 kalorilik bir gıda maddesinin az kalorili olduğu düşünülebilir ama 9 gr. yağ, 5 gr.protein ve 5 gr. karbonhidrat içeriyorsa, bu ürünün % 70'inin yağ olduğu anlamına gelir.
Ayrıca gün boyunca küçük miktarlarda ve sıkça alınan öğünler, metabolizmayı hızlandırarak "Açlığa Mahkûmluk" duygusunu ortadan kaldıracaktır.

Kaslarınızın belirli programlarla çalıştırılarak hem form ve hem de kuvvet kazanmaları, size aynı zamanda günlük yakmanız gereken kalorinin vücut tarafından daha çabuk ve kolay yakılmasını sağlar. Bu amaçla Fitness programları, sizi amacınıza ulaştıran en bilimsel ve sağlıklı yoldur. 

asların Çalışma Sırası ve Önemli
Çalışma prensibi ve verimlilik açısından önemlidir. Kaslar büyükten küçüklere doğru çalıştırılmalıdır. Geniş kaslarınız yeterince gelişmişse zayıf olan kasları çalışmakla başlayabilirsiniz. Genelde şu sıra ile çalıştırmayı tercih etmelisiniz:

Quadriceps (Bacak) 
Pectoralis (Göğüs) 
Latissimus (Sırt) 
Hamstring (Arka Bacak) 
Deltoid (Omuz) 
Calf (Baldır) 
Triceps (Arka Kol) 
Biceps (Pazu) 
Forearm (Ön Kol) 
Wrist (Bilek) 
Abdominal (Mide ve Karın) 
Bu kuralın önemi şudur : Geniş kasların büyümesi için daha çok çalışması gerekir. Eğer Triceps'lerinizi çok yorarsanız, göğüs kaslarınız için en verimli olan "Bench Press" hareketini, triceps kaslarınız bitkin olacağından, çok etkili ve ağır kilo ile yapamayacaksınız ve bundan dolayı göğüs kaslarınız iyi gelişmeyecektir.

Bacak için en verimli hareket olan "Squat"tan evvel mide ve karın kaslarınızı yorarsanız, Squat hareketindeki veriminiz düşecektir. Çünkü mide ve karın kasları squat hareketi için çok önemlidir ve bacak çalışmasından evvel çalıştırmaktan kaçınılmalıdır.
Ayrca şunuda söyliyim squat yaptığınız sırada karın kaslarınızda çalışır kısaca burda nefes kontrolünü ve Pelvis bölgemizi iyi muhafaza edip bu hareketi yaparken omurgamızı dik tutmaya özen göstermek gerekir. Ayrıca Squat konusuna başka bir zamanda değinecem.

Kas Gelişimi
Eğer kas kütlenizi arttırmak istiyorsanız, kaslarınızı makul miktarlarda büyütmek ve onlara şekil kazandırmak için gereken süre - kişinin metabolizmik yapısı ve beslenmesine bağlı olarak - 6 ay - 1yıl kadar süre gerektirir. Vücudun kas yapısında ciddi değişiklikler yaratmak ve kasları çok büyütmek istiyorsanız, süre 1 yıl ile 4 yıl arasında değişebilir. Kas geliştirmede de gereken süre kişinin fizyolojik yapısı, kas liflerinin durumu, beyaz kas - kırmızı kas lifi oranı, protein yapım metabolizmasının çalışma verimliliği, beslenme şekli ve yaşa bağlı olarak değişkenlik gösterir. 

Kaslarınızı geliştirirken önemli bir noktayı daha söyliyim vucut geliştirme sporunu yaparken asıl amaç burda kaslarınızla Konsantre yani '' Kısaca o anda geliştirdiğiniz adeleye yoğunlaşmanız ve dikkatiniz dağılmaması lazım''

Kısacası yazımda Şimdilik bunlara değindim daha sonrasında farklı konular ile tekrardan yazıcam.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder