5 Nisan 2016 Salı

Calisthenics (Street Workout)

Bu yazımda Calisthenicse değinicem. Calisthenics kısaca Vucut ağırlığı ile çalışılan bir antreman düzeyi denilebilinir. Yaklaşık 3-4 yıl boyunca bende bir Calisthenicsciyim diyebilirim.

Street Workout diyince aklmıza sokakda zıplama hoplama gelmesin tam tersine Vucut ağırlığımız ile yapılan her antremanada bu denebilir. Şimdi kısaca değinelim.




Amerika ve Avrupa'da yaygınlaşan ve gün geçtikçe artan katılımcı sayısı ve oluşan grupları ile dikkatleri üzerine çeken "Street Workout", Ülkemizde de talep görmeye başlıyor... Temeli kendi vücut ağırlığınızla yaptığınız antrenman programlarına dayanan bu yeni popüler antrenman programını uygulamak, göründüğü kadar kolay değil. Uygulayan kişilerin çok kolay gibi görünen antrenmanları ve yaptıkları hareketler, uzun uğraşlar ve emek isteyen antrenman programlarına dayanıyor.
Sokakları, parkları ve her türlü dış mekan malzemeleri kullanan Street Workout sporcuları, her yeri spor merkezi gibi kullanabiliyorlar. Ekstra ağırlık gerektiren çalışmalarda ise birbirlerinin üzerine çıkarak antrenman arkadaşlarına yardım ediyorlar.
Klasik spor salonunda yapılan antrenmanlara ve tutması nispeten benzer olan dumbell ve barlara göre farklı, aynı olmayan sokaktaki direklerde, su borularında, ağaçlarda demirlerde bu programı uygulayarak, ne kadar zor ve emek gerektiren bir çalışma programı uyguladıklarını anlamak zor olmasa gerek...
Sokaklarda başlayan Street Workout sistemlerinin özel parkurları da bulunmaktadır. Hatta federasyonu bile kurulmuştur ve ilki 2011 yılının ağustos ayında yapılan Dünya Sokak Antrenmanı Şampiyonası büyük ilgiye ve katılıma sahne olmuştur. 
Birazcık anladığımıza göre aslında orda anlatılan amaç ile aslında biraz farklı diyebiliriz. Calisthenics ayrıca yağ yakımınıda en fazla hızlandıran egzersiz türlerindendir. Kas kütlesi bakımından ise şöyle diyebilirim sınırlarınızı biraz daha fazla zorlamanız lazım kısacası Patlayıcı Kuvvet antremanları yapar iseniz kas kütlesini arttırabilmeniz doğru yönde ilerler.
Ama şunu söyliyebilirim Body gibi düşünmeyin bu olayı. Mesela bir örnek verebilirim size Frank Medrano,Al kavadlo gibi daha bir takım Sporcular bu işi yapmaktadır. Peki Ne kazandırır bize dersek eğer.?
Street Workout bize neler kazandırır?
-Güç/Kuvvet
-Estetik
-Kondisyon
-Dayanıklılık
-Denge
Street workout sporunda öncelik olarak dayanıklı kaslara önem verilmesi gerekiyor.Daha önce anlattığım gibi
temel hareketlerle başlamamız gerekiyor.Temel hareketlere ise iyi seviyelere ulaşmak gerekiyor.
Temel hareketlerimiz;
-Barfix
-Dips
-Şınav
Tabikide bunları yapıyoruz diye çok iyi vucuda erişcez diye bir şey yok. Hayalperest olmamak lazım biraz gerçekci olmalıyız ve 3-4 ay gibi bir sürede Profosyonel olmayı beklememek lazım. Her iş gibi buda sabır işidir.
Kısacası fazla anlatılcak bir şey yok sadece zamana bırakmak lazım ve işimizde nasıl sabretmeyi ve maaş gününü beklemeyi öğreniyorsak Spor hayatımızdada aynı şekilde olup ve vucudumuzu dinlemeliyiz ve zamana bırakmalıyız.











4 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eklemesenizde beni bilgisayarınıza not edin ben sizin blogu takip edeceğim...

      Sil
    2. merhaba sitem fotografixa.blogspot.com bir incelemenizi tavsiye ederim aynı konularda

      Sil